SPRINGSCHENEN, SHIN SPLINTS & MTSS

Mülloc kan jou helpen bij deze vervelende en hardnekkige blessure

 

WAT ZIJN SPRINGSCHENEN, SHIN SPLINTS & MTSS NOU EIGENLIJK?

De meest moderne benaming van springschenen of shin splints is Medial Tibial Stress Syndrome (MTSS). Het betreft dus een verzameling van steeds tezamen voorkomende symptomen (syndroom) als gevolg van belasting (stress) aan de binnenkant van het scheenbeen (mediale tibia). Vroeger werd de term scheenbeenvliesontsteking vaak gebruikt, maar dat is niet correct. MTSS heeft te maken met een overbelasting van het bindweefsel tussen het scheenbeen en de Soleus (een van je kuitspieren).

HOE ONTSTAAN SPRINGSCHENEN, SHIN SPLINTS & MTSS?

Je Soleus (Kuitspier) maakt via bindweefsel contact met de binnenkant van je scheenbeen. Bij een hoge, constante belasting kan dit bindweefsel pijnlijk worden. Hiervoor is niet altijd een directe oorzaak aan te wijzen. Wanneer je gaat rennen of springen, moet je kuitspier hard werken waardoor hij dus ook aan het genoemde bindweefsel gaat trekken. Dit geeft de kenmerkende pijn bij springschenen, MTSS of shin splints.

HOE WEET IK OF IK SPRINGSCHENEN, SHIN SPLITS OF MTSS HEB?

De blessure kenmerkt zich door pijn aan de binnenkant van je scheenbenen. Vaak komt de blessure aan allebei de benen voor. Aan het begin verdwijnt de pijn vaak terwijl je aan het sporten bent maar keert terug aan het einde van de training. In een later stadium wordt de pijn heviger en gaat deze ook niet meer weg tijdens het sporten. Er zijn verschillende blessures die erg op springschenen of MTSS lijken. Laat je klacht dus altijd grondig door een fysiotherapeut onderzoeken!

HOE ZIET DE BEHANDELING VAN SPRINGSCHENEN, SHIN SPLINTS OF MTSS UIT?

De behandeling is er op gericht om de trekkrachten op het bindweefsel te veranderen of te verminderen. Dit effect wordt bereikt middels manuele verrichtingen zoals het mobiliseren en rekken van de kuitspieren en plantaire fasci (peesplaat onder de voet). Het is ook belangrijk om naar de stand van het lichaam, het looppatroon en de spiercoördinatie te kijken. Je krijgt een behandelplan op maat en je zult snel resultaat voelen!

Je kan direct met mij contact opnemen voor een fysiotherapie afspraak! 

 

Mülloc 

KVK 71470581

©2018 by Mülloc.