top of page

SWING LEG RETRACTION

Swing leg retraction is de actie die het zwaaibeen maakt voordat deze de grond raakt. Bij een goed uitgevoerde swing leg retraction zullen de heup, knie en enkel in respectievelijke volgorde strekken. Deze actie is nauw gekoppeld aan de gekruiste extensie reflex. Het patroon wordt in allerlei varianten van sprinten en wendbaarheid ingezet. Het heeft een prestatieverhogende, fouten corrigerende en blessure preventieve functie. De uitvoering van de swing leg retraction is een abstract principe dat onder de invloed staat van lichaamseigen eigenschappen.

PRESTATIE VERHOGEND

FOUTEN CORRIGEREND

BLESSURE PREVENTIEF

Image by Jordon Wells
Screenshot_20201001-165216_Video Player.
SmartSelect_20201015-110741_Video Player

De omweg van het been zorgt ervoor dat er voorspanning gecreëerd kan worden in de beweegketen. Door de korte grondcontacttijden tijdens het sprinten is deze voorspanning ontzettend nuttig. Deze spanning is niet alleen van nut om snelheid te maken, maar ook om een duw van een tegenstander te verwerken.

De omgeving en de impact hiervan op het lichaam zijn redelijk onvoorspelbaar. Kleine veranderingen en verstoringen kunnen het krachtlandschap drastisch veranderen: de contextgebonden variabiliteit. De swing leg retraction zorgt voor voorspanning in het been. Hierdoor kan je effectief bewegen, ondanks de contextgebonden variabiliteit.

De functie die omschreven wordt onder het kopje ''fouten corrigerend'' heeft een blessure preventieve impact. Hierdoor kunnen krachten beter verwerkt worden in de actieve structuren (spieren) van het lichaam. Schokken die door het lichaam heen gaan, worden daardoor beter opgevangen. Hierdoor neemt de kans op blessures af. De swing leg retraction is dan ook niet alleen een belangrijk mechanisme tijdens het sprinten, maar ook tijdens het afremmen.

Swing Leg Retraction: Services
bottom of page