HAMSTRINGBLESSURE

Fysiotherapie is erg belangrijk bij een hamstringblessure. Hieronder kan je al enige informatie over de blessure en revalidatie terugvinden.

 

WAT IS EEN HAMSTRINGBLESSURE?

De hamstrings lopen van de heup naar de knie en zijn dus actief bij zowel de heupstrekking als de kniebuiging. Deze combinatie van bewegen kan coördinatief moeilijk zijn. Bij zwakke en korte hamstrings kan er dan ook een verrekking, kleine scheur of grote scheur in een van de hamstring spieren ontstaan. Dit ontstaat vaak tijdens het sprinten of sporten en geeft een stekende pijn aan de achterkant van het bovenbeen. De fysio kan jou tijdens de revalidatie helpen om sneller te herstellen!

HOE HERKEN IK EEN HAMSTRINGBLESSURE?

Een plotselinge, stekende pijn aan de achterkant van het bovenbeen of in de knieholte zijn kenmerkend voor een hamstringblessure. Vaak worden de hamstrings daarna ook stijf waardoor bijvoorbeeld rennen of traplopen moeilijker gaat. De blessure komt vaak voor bij sporten zoals: voetbal, hockey, rugby, atletiek en alle andere sporten waarbij veel gesprint word. Laat altijd een ervaren fysiotherapeut naar je hamstringblessure kijken.

KAN EEN HAMSTRINGBLESSURE VOORKOMEN WORDEN?

De kans op hamstringblessures kan aanzienlijk verkleint worden met de juiste oefeningen! Dit is erg goed nieuws want hamstringblessures staan er bekend om dat ze vaak terugkeren. de preventie van hamstringblessures moet dan ook voorop staan. In mijn preventieprogramma's zet ik vooral in op excentrische oefeningen voor de hamstrings, en het verbeteren van de sportspecifieke core-stability.

HOE BEHANDELT DE FYSIOTHERAPEUT JOUW HAMSTRINGBLESSURE?

Nadat je hamstring is aangedaan of er sprake van letsel is, ontstaat er een natuurlijk herstelproces. Afhankelijk van de zwaarte van het letsel kan overwogen worden om allereerst een aantal dagen rust te houden. Vervolgens wordt de hamstring (en de beweegketen) gemobiliseerd (bijvoorbeeld rekken) en getraind. De training is opgebouwd van eenvoudige isometrische en excentrische spiercontracties, naar complexe sprong- en loopvarianten.

De revalidatie van de hamstrings wordt vaak onderschat waardoor de blessure vaak terugkomt. Neem contact met mij op voor een snelle en deskundige revalidatie in Tilburg of omstreken!

 
 

Mülloc 

KVK 71470581

©2018 by Mülloc.